Kinderkoor Konstantijn

Kinderkoor Konstantijn maakt deel uit van Koorschool Konstantijn, die in 1992 is opgericht door Eugène van Boheemen en Herma van Piekeren. Het is een zang- en kooropleiding waar:

  • je echt goed leert zingen
  • je veel podiumervaring opdoet
  • het plezier van (samen) zingen voorop staat
  • je individuele begeleiding krijgt
  • we veel aandacht voor gezond stemgebruik hebben
  • we goed kijken naar de vocale en muzikale ontwikkeling(smogelijkheden) van kinderen
  • tijdens de repetities repertoire wordt ingestudeerd voor optredens
  • we een goed artistiek niveau nastreven

Kinderen met lef in de meeleesopera Mikado

Op het Kinderboekenfeest in Zwolle op 13 oktober 2019 in schouwburg Odeon kwamen de kinderen van kinderkoor Konstantijn en de kinderen die een Mikado-workshop bij Stadkamer hadden gevolgd één voor één binnendruppelen. Wat zagen ze er mooi uit in hun kimono’s en met stokjes in hun haar. Esther van Dijk van Frizzare oefende nog even met de kinderen, de zangers en de pianist.

Na het oefenen kon iedereen zijn rol voorlezen, op het juiste moment de liedjes zingen en af en toe het verhaal ook laten zien door spel. Samen met Frizzare en de meer dan 100 toeschouwers in de zaal gingen ze daarna op reis naar Nieuw Japonica, waar een strenge keizer, gespeeld door Brecht, duidelijk maakte dat alle mensen in zijn land hard moesten werken.

De kinderen van Konstantijn zongen en bogen nederig voor de Mikado, elke keer als hij langs kwam. Operazangeres Esther zong een prachtig duet met Bert Tichelaar en bariton Bert van de Wetering bracht een lied waarvoor de kinderen zelf de inhoud hadden bedacht: over allerlei rare dingen die volwassenen doen en die in Nieuw Japonica natuurlijk afgestraft worden.

Het verhaal leek bijna verkeerd af te lopen toen het mooiste meisje van het dorp niet met haar geliefde, de zoon van de Mikado, kon trouwen. Dat liet Frizzare prachtig horen met het droevige lied ‘Kijk haar staan die mooie bruid’. Gelukkig kwam op het eind alles goed en kreeg de bruid toch de man van wie ze hield. Even werd er niet meer gewerkt maar gefeest en gedanst, want er was een grote bruiloft waar zelfs de Mikado een dansje waagde.

De Mikado werd in opdracht van Stadkamer uitgevoerd door kinderkoor Konstantijn en Frizzare en de kinderen die zich hadden aangemeld voor de Mikado-workshop en met veel lef en lol meespeelden tijdens de voorstelling.